Wat doet een letseladvocaat?

Stel je hebt letselschade opgelopen. Op zich al vervelend genoeg. Maar wat, als daar verder niets meer mee gebeurd. Nog vervelender natuurlijk. Een goede letsel advocaat kan daar bij helpen. Lees verder hoe dit werkt. 

Het werk van een letseladvocaat

Als je letsel hebt opgelopen door de schuld van een ander, dan kan het zijn dat je recht hebt op een vergoeding. Dat wordt letselschade genoemd. Stel je hebt een verkeersongeluk gehad en daarbij een whiplash opgelopen. Naast de eventuele materiële schade van de auto heb je dan ook  immateriële schade, namelijk de schade van je lichaam. Hiervoor kun je een vergoeding verhalen op de veroorzaker van het ongeluk, de tegenpartij. Dat is het werk van een letseladvocaat. De titel letselschade advocaat is beschermd. 

Hoe verloopt het afhandelen van de schadevergoeding?

Een gespecialiseerde advocaat zorgt allereerst voor de vaststelling van het recht op schadevergoeding. Daarna berekent hij de hoogte van de schadevergoeding en gaat deze claimen en afdwingen bij de tegenpartij. Als het nodig is, worden daar (medische) specialisten voor ingeschakeld. De hele communicatie hier rondom en ook de communicatie met de verzekeraar van de tegenpartij wordt door de letseladvocaat verzorgt. 

 

Wat kost een letselschade advocaat?

Oké je hebt recht op een vergoeding, dat is fijn, maar wat kost zo’n advocaat dan? Die zal ook niet gratis zijn. Klopt. Belangrijk daarbij is om het verschil te kennen tussen een letseladvocaat bij een advocatenkantoor en een letseladvocaat van een letselschadebureau.  

In de meeste gevallen zijn de werkzaamheden van een letseladvocaat gratis. Wanneer de aansprakelijkheid vaststaat, worden de kosten hiervoor betaald door de tegenpartij. In sommige gevallen wordt een letseladvocaat pro deo ingeschakeld. Dat betekent dat je een eenmalige eigen bijdrage moet voldoen voor de werkzaamheden van de letseladvocaat. De hoogte van die bijdrage wordt gebaseerd op je eigen inkomen en vermogen. Heb je een hoog inkomen, dan zal je eigen bijdrage ook wat hoger zijn.  

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.